Wstęp
Zbiornik utworzony na rzece Kamionce, otoczony lasem. Ciszę przerywają jedynie jadące niedaleko pociągi i spławy wielkich ryb.
Informacje
Na Rejowie można łowić ze środków pływających. Zbiornik znajduje się na obrzeżach Skarżyska-Kamiennej. Po zakończonym łowieniu można odwiedzić Muzeum Orła Białego znajdujące się w sąsiedztwie zbiornika i podziwiać wojenne eksponaty. W razie braku brań można śmignąć na grzyby, bo lasów w tym rejonie nie brakuje.
Dane łowiska
Województwo: Świętokrzyskie
Powiat: Skarżyski
Ryby: Amur biały, Jaź, Karaś, Karaś złocisty, Karp, Leszcz, Płoć, Okoń, Szczupak, Sum, Tołpyga.
Sekrety łowiska
Rejów jest dość wąski i długi. Ma charakter rynnowy. Średnia głębokość przy wpływie Kamionki wynosi do 1,5 m i stopniowo zwiększa się aż do 5–7 m przy tamie. Płytsza część zbiornika ma wyraźnie zaznaczone koryto. Jego twarde kanty są dobrym miejscem bytowania ryb. W głębszej części koryto jest słabiej zaznaczone, a kanty łagodniejsze. Z drapieżników najczęściej łowione są okonie, szczupaki i sandacze. Trafiają się też pojedyncze sumy, nierzadko sztuki powyżej 1,5 m. Najpospolitszą przynętą jest martwa rybka podana na zestawie gruntowym, nieliczni próbują spinningu. Na brzegu stoją przetwórnie – przyczepy kempingowe wędkarzy, którzy bezwstydnie przerabiają wszelkie rybie białko, niezależnie od gatunku. To powszechna wędkarska patologia nad większością zbiorników. Z ryb spokojnego żeru przeważają jazie, leszcze, płocie, karpie. Wszystkie lubią obfite nęcenie kukurydzą. Wiosną można dobrze połowić w zasięgu tyczki z zestawem skróconym. Utrapieniem wędkarzy są jazgarze, które zjadają wszystkie przynęty. Często można zaobserwować spławy wielkich ryb. Są to bolenie, które czasem uderzają w spinningowe przynęty lub robaki na zwijanych zestawach. Dobre miejscówki są przy pomostach ośrodka wypoczynkowego. W ośrodku można wynająć domek, miło spędzić czas, popływać na rowerze wodnym.
Dobrym kolorem na sandacze i szczupaki jest róż. Okonie lubią paprochy w kolorze żółtym i motor oil. Z leszczowych zapachów nie powinno nam zabraknąć karmelu i przypraw korzennych.